Ce inveti din calatorii?

Ne place tuturor sa calatorim, dar… Ce inveti din calatorii? Voi incerca sa fac mai jos o scurta sinteza a invatamintelor pe care le-am „cules” din calatoriile mele, cu o influenta mai mare sau mai mica asupra comportamentului meu. Voi incepe cu o concluzie recenta, anume ca toti suntem oameni!

Incep povestirea cu experienta din Ucraina din care am cules o vorba foarte utila pentru a incepe sa faci ceva: Avem ce avem! (маймо шо маймо). Practic, asta avem. Fara sa mai gandim variante, fara alte posibilitati ci sa luam prezentul ca atare si sa incepem sa actionam de aici incolo. Coltunasi, piure.

Germania e tara care mi-a aratat ca oamenii chiar pot fi reci, pot fi de piatra, niste mici robotei care vad doar in fata. Merg la lucru, apoi isi petrec timpul liber. Zi de zi la fel. Totul e in regula, nu exista probleme sociale mari. Aici am avut cea mai bizara experienta in viata de noapte, lumea neavand scrupule, homosexualii sau heterosexualii manifestandu-se pe unde apucau. Kebab!

In Belgia am constatat ca Romania e tare curata! Am vazut ce inseamna mizeria in forma ei bruta! E tara in care am vazut cei mai putini belgieni! Toate nationalitatile, ajutoare sociale imense pentru toate natiile non-europene. O foarte mare comunitate musulmana. Am prins chiar ceva sarbatoare si erau boxe amplasate pe strazi pentru a asculta „slujba”. Kebab, gofra!

O tara care m-a surprins cu frumusetea ei este Irlanda, tara in care am vazut capatul pamantului, dar, in acelasi timp si infinitatea lui. O stanca abrupta din care se porneste oceanul neintrerupt! Supa cu sendvici!

In Irlanda de Nord nu am poposit mult, insa alcoolul e la mare putere. English breakfast!

Republica Moldova, tara de care m-am indragostit la prima vedere, mi-a aratat ca intr-un spatiu atat de mic si „calcat” de multi inca mai exista puterea de a lupta! Interesele sunt mari intr-un spatiu atat de mic. Moldova mi-a aratat cat de mare este Romania! (mai multe despre subiect aici). „Pațan skazal, pațan sdelal” ar spune un moldovan adevarat! (Pațanul a zis, pațanul a facut!). Hrisca, terci, soleanka!

In Statele Unite ale Americii am inteles, de fapt, valoarea Europei. Faptul ca noi, Europenii, ne-am dezvoltat comunitatile in functie de nevoile noastre primare. Americanii, cei care nu s-au batut niciodata la ei acasa, si-au desfasurat tara de-a lungul. Terenul le este prieten, si-au „intins” orasele in lung, drumuri drepte, paralele. In orasul in care mi-am petrecut cel mai mult timp m-a marcat anume un aspect: lumea foarte prietenoasa. Toata lumea zambea cand isi intersecta privirea cu cineva, se salutau si erau foarte „friendly”. Nu te puteai simti singur. Fast-food!

Am vazut in Bulgaria ce inseamna o tara parasita! Satele sunt abandonate, toti migrand spre orase. Castraveti si rosii!

Mi-a placut in Tenerife, pe langa clima foarte faina, faptul ca acolo poti face chiar tot ce vrei. Ai acces la orice. Lumea relaxata, un bun loc de trait. Cafea cu smantana.

Cam astea ar fi, pe scurt, tarile care m-au influentat pana acum. Alte tari in care am fost, dar inca nu au reusit sa ma marcheze, ori din cauza ca nu am avut prea mult timp sau pentru ca nu existat momentul WOW.

Ma bucur ca sunt roman si ca am ocazia sa am atat de aproape si accesibil atatea frumuseti naturale!

Viziteaza toata lumea si vei descoperi ca toti oamenii sunt la fel!

Please like & share:

About Bogdan

I will either find a way or make one!

Check Also

Focsani Free City Tour

In ultima perioada, printre pasiunile mele se regaseste tot mai des istoria si asta datorita ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *